ZÁHRADNÝ GRIL Tandoor

NEZÁVÄZNÁ CENOVÁ PONUKA

Ako prví prinášame na Slovensko svetovo známu najzdravšiu keramicku pec, ktorá pochádza z Azie. Tajomstvo tandooru je, že jedlo sa pripravuje nie na otvorenom ohni ale v rozohriatej nádobe (tandoore) čo znamená jedlo je bez kancerogenov, ekologický pripravené, šťavnaté a pri tom za dvakrat rychlejšiu dobu.

 

Tandoor - najzdravsia keramicka pecTandoor (tandyr, tandir, tandur, tamdyr, tonir, tone, tanur) pripomína veľký džbán zo šamotovej hliny, dovnútra ktorého sa dáva palivové drevo a zapáli sa oheň. Je to veľmi pekné, keď v tandoore horí oheň.

 

Jedlo v tandoore sa pripravuje vďaka výkonnému prenosu tepla stien, ktoré sú zo šamotovej hliny. Pochádza z východu, a princíp fungovania a spôsob prípravy jedla má podobný ako má domaca pec. Pre jedných tandoor je pekáčom, pre iných tandoor je barbecue, ale je to lepšie ako jedno aj druhé.

 

AKO FUNGUJE TANDOOR?

Zvolíme rovnú plochu, kde sa dá zapáliť oheň. Tandoor sa môže prevrátiť, ak zapadne do pieska alebo sypkej pôdy.

Ubezpečíme sa, že sa tandoor nachádza na dostatočnej vzdialenosti od horľavého materialu: drevo, slama, benzín atď.

Zhora tiež musí byť všetko otvorené. Výška plameňa môže byť vyššia ako 1 meter! Držte mimo dosahu detí.

Prvé zapálenie tandoora: tandoor treba zohrievať postupne. Pri prvom zapálení môžu vzniknúť vlasové trhliny, čo je normálne (z dôvodu lineárnej rozťažnosti materiálu) a nie je výrobnou chybou (tandoor je spoľahlivo okovaný), to nijako nezhorší fungovanie tandoora.

Zložíme veľký horný vrchnák a otvoríme ťah.

 

  • Zapálenie vzime: Na ochranu tandoora voči zničeniu pri nahlých zmenách teploty, pri každom zapálení treba predbežne zohriať stienky. Naložíme Tandoor - najzdravsia keramicka pecdrevo na 1/3 objemu tandyra, zapalíme azatvoríme vrchnák. Keď sa steny zohrejú, ideme ďalej:
  • - Do tandoora na 2/3 jeho objemu dáme suché drevo, zatvoríme veľký vrchnák a zapálime oheň. Pracovnú teplotu tandoor bude mať cca o 1 hodinu. Lepsšie je drevo ovocných stromov, ako aj pre pekáč.
  • - Keď tandoor dosiahne pracovnú teplotu, jeho vnútorné steny budu bielej farby, sadza uplne opadne.
  • - Po ukončení horenia treba sa ubezpečiť, že drevo celkom zhorelo.
  • - Teraz čiastočne vyberieme uhlie z tandoora pomocou škrabky a lopatky. Trochu uhlia môžete nechať v tandyre pre peknú voňu.
  • - Zavrieme ťah.

Tandoor sa zohrial. Ideme variť!

 

BEZPEČNOSTNÉ OPATRENIA:

 

1) Tandoor sa nesmie dávať a zapaľovať v uzavretých priestoroch.

2) Buďte veľmi opatrní, zvlášť počas veterného počasia, pretože výška plameňa môže byť vyššia ako 1 meter.

3) Počas prípravy jedál používame chňapky, pretože tandoor je horúci nie len vnútri, ale aj zvonka (ak to nie je zateplený tandoor).

4) Udržujte deti mimo dosahu horúceho tandoora.

5) Po použití tandoor nechajme vychladnúť. V žiadnom prípade sa nesmie polievať vodou za účelom
ochladenia.Tandoor - najzdravsia keramicka pec

 

Príslušenstvo k tandyru:

- Špajdle (obyčajné a široké) - môžeme navliecť rôzne potraviny: mäso, zemiaky, slaninu, huby atď. Špajdle sa umiestňujú vertikálne, preto odporúčame prevŕtať na spodku špajdle otvor (4-5 mm) a vložiť do nich zarážky (napríklad špáradlá) pre zamedzenie zošmykávania sa mäsa do tandoora.

 

- Mriežka (funguje ako barbecue) - univerzálna vec, pretože na nej sa dá rozložiť všetko: mäso, zeleninu, buchty, rybu aj pizzu.

 

- Jedlička s liatinovou panvicou - po zohriatí panvice vložte zemiaky, ryžu alebo pohanku, a na jedličku navlečte cibuľu, mäso, slaninu alebo huby, šťava bude kvapkať na potraviny na panvice. Aj jedno aj druhé bude veľmi chutné.

 

- Hák je potrebný na prípravu veľkého kusa mäsa alebo baranej nohy.

 

- Sieťka na pizzu - hodí sa aj na prípravu chrumkavého kuracieho mäsa.

 

- Kotlík (a taktiež panvice a hrnce z liatiny) - potrebujeme na prípravu plova, kuleša a iných chutných jedál na čerstvom vzduchu.

 

Príprava jedál:

Tandoor - najzdravsia keramicka pec

Na špajdle navlečieme mäso (hydinu, rybu, zeleninu) a zavesíme ich do výrezov vrchnáku tandoora alebo na priečku. Zatvoríme vrchnák tandyra a čakáme.

Prvá dávka mäsa sa pripravuje 10 až 30 minút (tu je dôležité niekoľko činiteľov: teplota tandyra, veľkosť kusov mäsa, druh mäsa (kuracie, bravčové atď.) a taktiež druh marinády a čas marinovania;

prvá dávka ryby - cca. 7 až 10 minút;
zelenina sa pripravuje cca. 3 až 5 minút.

 

V závislosti od toho, aké jedlá sa budú pripravovať treba určiť v akom poradí sa budú dávať do tandoora. Lepšie na začiatku, kým je tandoor dobre prehriaty, pripravovať mäso, zeleninu, buchty; neskôr rybu, placky alebo pizzu.

 

Stupeň praženia sa nastavuje pomocou zníženia/zvýšenia prísunu vzduchu do tandyra (ťah, vrchnák).

 

Obyčajne jedno zapálenie tandyra umožňuje prípravu dvoch dávok, ale druhá dávka sa bude pripravovať dvakrát dlhšie.

 

Mäso v tandoore:

 

Pripraviť chutné jedlo je umenie. Aby sa to podarilo, treba zobrať do úvahy niekoľko činiteľov: Tandoor || Aluvis s.r.o. — zimné záhrady, terasy, altány, zasklievanie balkónov, lodžií, keramicka pec

- druh mäsa (kuracie, hovädzie, bravčové atď.);

- mladé a nie veľmi mladé;

- veľkosť kusov;

- ktorá časť (bôčik, stehno, krkovička);

- druh marinády;

- čas marinovania;

- spôsob prípravy;

- teplota v tandyre.

 

Optimálna teplota záleží na vybranom kuse mäsa a výsledku, ktorý chceme dosiahnuť.

 

Čím je mäso staršie a tvrdšie, tým menšie majú byť kusy na prípravu, napríklad, šašlyka.

 

Strava pripravená v tandoore je zdravšia, pretože časť tuku odkvapkáva z mäsa. To je dobre pre tučné mäso. Bravčové mäso je po príprave také akurát, je mierne tučné.

 

Ak ste len začiatočník v príprave jedál v tandoore, najprv si vyberajte recepty jedál z kuracieho mäsa alebo bravčového mäsa. Určite to bude veľmi šťavnaté a chutné.

 

Tandoor (tandur)

Security code